Câștigătorii Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană 2017

12 mai 2017

NL Architects și XVW architectuur sunt câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporană – Mies van der Rohe 2017.

Proiectul celor două firme de arhitectură din Olanda a constat în renovarea uneia dintre cele mai mari clădiri de apartamente din țară, numită
Kleiburg, din cartierul Bijlmermeer din Amsterdam. Un consorțiu format din proprietar, vecini, muzeul Bijlmermuseum și arhitecții au salvat clădirea de la distrugere prin renovarea structurii principale (lifturi, holuri, instalații), lăsând însă locatarii să își refacă singuri apartamentele.

Câștigătorii vor primi un premiu în valoare de 60.000 de euro în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 26 mai a.c. la Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona ​​în prezența  membrilor juriului, a beneficiarilor lucrărilor, a reprezentanților Comisiei Europene și Parlamentului, Consiliului Local Barcelona și a publicului larg.

În cadrul acestei ceremonii va fi acordat și premiul pentru cel mai bun arhitect la început de carieră care a revenit în acest an proiectului
NAVEZ al firmelor belgiene MSA și V+, care au realizat cinci locuințe sociale pentru familii mari, în partea de nord a orașului Bruxelles.

Sursă foto: Stijin Spoelstra