Mobilitatea artiștilor și a profesioniștilor

Mobilitatea artiștilor și a profesioniștilor

Oferă sprijin financiar artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii, pentru deplasarea în țările participante la programul Europa Creativă.

Lansată în anul 2018 sub forma unui proiect pilot (i-Portunus), schema a finanțat creatorii și profesioniștii culturali pentru a dezvolta colaborări și coproducții internaționale, contribuind astfel atât la dezvoltarea lor profesională, dar și la internaționalizarea carierelor acestora.

Pornind de la proiectul pilot i-Portunus, Comisia Europeană a lansat în data de 10 octombrie 2022 o nouă schemă de finanțare a mobilităților artistice, Culture Moves Europe.

Noua schemă de mobilitate va deveni o acțiune permanentă a programului Europa Creativă și va fi implementată de Goethe-Institut, urmând să susțină:

  • artiștii, creatorii și profesioniștii din orice sectoare culturale și creative (arhitectură, patrimoniu cultural, design și modă, traduceri literare, muzică, artele spectacolului și arte vizuale), cu excepția sectorului audiovizual;
  • organizațiile gazdă care asigură mobilități artistice în orice sector cultural, cu excepția sectorului audiovisual.

O atenție sporită va fi acordată dimensiunii sustenabile și incluzive a proiectelor de mobilitate și artiștilor emergenți.

Primul apel destinat susținerii mobilității artiștilor și profesioniștilor culturali a fost lansat în data de 10 octombrie 2022, având ca termen limită 31 mai 2023.