Două proiecte din România recompensate cu Premii Europa Nostra în 2024

Două proiecte din România recompensate cu Premii Europa Nostra în 2024

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat, astăzi, câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanțate prin programul Europa Creativă.

Cei 26 de laureaţi din 18 țări sunt recompensați pentru realizările lor remarcabile în următoarele 5 categorii: Conservare și reutilizare adaptivă; Cercetare; Educație, formare și aptitudini; Implicarea cetățenilor şi creşterea gradului de conştientizare; Campionii patrimoniului. 

Printre câștigătorii de la categoria Conservare și reutilizare adaptivă se numără și două proiecte de patrimoniu din România: Biserica Săsească din Alma Vii, Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca.

Câștigătorii au fost selectați deun juriu compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către un comitet de selecție. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizații și persoane fizice din 38 de țări europene.

Ceremonia de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024 se va desfășura pe 7 octombrie la Ateneul Român, edificiu care a primit recent Marca Patrimoniului European. În cadrul evenimentului va fi anunțat și câștigătorul Premiului Publicului, pe care vă invităm să îl votați online, până la 22 septembrie a.c.

Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6 – 8 octombrie, la București. Summit-ul, co-finanțat de Uniunea Europeană, este organizat de Europa Nostra, în strânsă colaborare cu organizații și parteneri din domeniul patrimoniului, atât publici, cât și privați, din România.

Apelul de înscrieri pentru ediția din 2025 a Premiilor va fi deschis în toamna acestui an.