Acțiuni speciale

Premiul Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural / Premiile Europa Nostra
Recompensează inițiative remarcabile în numeroase sfere ale patrimoniului cultural european, la categorii precum: conservare, cercetare, serviciu dedicat al unor persoane sau organizații, educație, formare și creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la patrimoniul comun. 


Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană și Mențiunea specială acordată unui arhitect

Sunt decernate o dată la 2 ani pentru a evidenţia exemple recente de excelență în creativitatea arhitecturală și pentru a atrage atenția asupra contribuției esențiale pe care profesioniștii europeni din domeniu o au în dezvoltarea de noi concepte și tehnologii. Totodată, premiul este destinat încurajării arhitecţilor să lucreze în toată Uniunea Europeană și sprijinirii arhitecților la început de carieră.

 

Premiul Uniunii Europene pentru literatură
Are rolul de a atrage atenția asupra creativității, diversității și bogăției literaturii europene contemporane, de a promova circulația literaturii în Europa și de a spori interesul la nivel naţional pentru opere literare din alte țări europene. Premiul se acordă anual unor autori contemporani de opere de ficțiune din fiecare țară participantă la competiție (țările participante sunt selectate anual, prin rotație).

 

Premiul Uniunii Europene pentru muzică contemporană
Scopul acestui premiu este de a încuraja circulaţia muzicii europene în toată Uniunea Europeană și de a scoate în relief diversitatea culturală a Europei. Creat pentru a-i recompensa pe artiștii care se bucură de succes în rândul publicului larg, premiul se acordă muzicienilor ale căror albume de debut s-au vândut cel mai bine în Europa (fără a lua în calcul vânzările înregistrate în țara de proveniență).

 

Marca patrimoniului european
Este o punte între Uniunea Europeană și cetățenii ei. Scopul său este acela de a acorda o distincție importantă locurilor care au jucat un rol-cheie în istoria și în integrarea europeană. Inițiativa își propune să contribuie la consolidarea sentimentului de apartenență, prin evidențierea elementelor de patrimoniu comun, să încurajeze turismul cultural și aprecierea față de valorile Uniunii Europene și, totodată, să crescă gradul de conștientizare a publicului cu privire la istoria Europei.

 

Capitalele europene ale culturii
Inițiativa evidențiază bogăția și diversitatea culturilor europene. Două state membre sunt invitate să găzduiască evenimentul în fiecare an. Aproximativ 50 de orașe din toată Europa au primit titlul de la începerea acestui proiect emblematic în 1985. Aarhus (Danemarca) și Paphos (Cipru) sunt capitale europene ale culturii în 2017, iar următoarele orașe care vor purta acest titlu sunt  Leeuwarden (Olanda) și Valetta (Malta) în 2018,  Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia) în 2019 și Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) în 2020.
După ce Sibiu a deținut titlul în 2007, Timișoara va fi Capitală europeană a culturii în 2021, alături de alte două orașe: Novi Sad (Serbia) și Elefsina (Grecia).

Mai multe detalii despre competiția organizată la nivel național pentru titlul de Capitală europeană a culturii în 2021 regăsiți aici.