Noaptea europeană a cinematografiei

Noaptea europeană a cinematografiei

Pentru al șaselea an consecutiv, Programul Europa Creativă - MEDIA al UE se alătură rețelei Europa Cinemas pentru a organiza evenimentul “European Cinema Night – Sharing stories we love”.

Cu această ocazie, în perioada 4 - 8 decembrie a.c. filme europene sunt proiectate gratuit în 85 de cinematografe.

Inițiativa își propune să aducă Europa mai aproape de cetățenii săi îndemnându-i să sărbătorească împreună bogăția și diversitatea culturii cinematografice europene.

La Cinema Muzeul Țăranului vedem pe 8 decembrie unul dintre filmele care va rămâne în istoria cinematografiei europene: ÎNCĂ UN RÂND/ DRUK/ ANOTHER ROUND, regia: Thomas Vinterberg, cu Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen (Tommy), Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helene Reingaard-Neumann, Susse Wold. În deschidere, vor lua cuvântul Valentina Miu (coordonator Europa Creativă - MEDIA România) și Cătălin Olaru (critic de film). Proiecția va fi urmată de o dezbatere.

Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare accesând link-ul de aici.

De asemenea, tot în ziua de 8 decembrie, în România vor avea loc alte două proiecții de filme europene în cadrul inițiativei European Cinema Night.

La Timișoara, spectatorii sunt invitați la Cinema Victoria o aventură cinematografică și culinară: filmul francez DRAGOSTE LA FOC MIC/ LA PASSION DE DODIN BOUFFANT, regia: Tran Anh Hùng, cu Juliette Binoche și Benoît Magimel în rolul unor bucătari celebri din secolul XIX, va fi proiectat în avanpremieră. Acesta va fi urmat de o discuție cu chef Ioan Bebeșelea, bucătăreasa Noemi Hügel și Szövérdfi-Szép Zoltán, fondator Rovinhud, iar înainte de proiecție, de la ora 18:00, va avea loc o degustare de produse franțuzești, în foaierul cinematografului.

La Cluj, spectatorii sunt invitați să vizioneze la Cinema Arta un filme european multi-premiat și apreciat de spectatori și critică, deopotrivă: The Man Who Sold His Skin, regia: Kaouther Ben Hania, cu: Yahya Mahayni, Monica Bellucci, Dea Liane, Koen De Bouw. Proiecția filmului va fi urmată de o discuție cu Andrea Virginás, lector și cercetător la Facultatea de Film și Teatru (Universitatea Babeș-Bolyai), și de un cocktail în cafeneaua cinematografului. 

Vă așteptăm!