Noutățile Programului Europa Creativă pentru anul 2025

Noutățile Programului Europa Creativă pentru anul 2025

Comisia Europeană a adoptat luni, 23 septembrie, Programul de lucru Europa Creativă pentru anul 2025.

Cu un buget de aproape 340 de milioane euro pentru 2025, Europa Creativă va continua să sprijine sectoarele culturale și creative, inclusiv sectorul audiovizual. Programul va consolida realizările din ultimii patru ani și va susține în continuare prioritățile legate de ecologizare, digitizare și incluziune socială.

Prioritățile anului 2025

Sprijinirea tranziției digitale
Prin intermediul acțiunilor de succes implementate până în prezent, Europa Creativă urmărește să valorifice datele și instrumentele digitale, inclusiv inteligența artificială, în procesul de producție și distribuție de conținut cultural și audiovizual.

Sustenabilitate
În conformitate cu Pactul Verde European, Comisia Europeană va continua să adopte măsuri care pot fi introduse în mod eficient în acțiunile sprijinite prin Europa Creativă, pentru a permite o abordare durabilă în ceea ce privește conceperea și implementarea proiectelor, respectând în același timp principalele obiective ale Programului.

Incluziune și egalitate de gen
Incluziunea și egalitatea de gen vor reprezenta și în 2025 priorități ale Programului: proiectele finanțate trebuie să abordeze aceste aspecte în etapele de concepere și implementare.

Relații internaționale
Programul va continua să consolideze relațiile internaționale ale Uniunii Europene, inclusiv prin sprijinirea Ucrainei în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestei țări. Europa Creativă va susține în continuare artiștii, operatorii culturali și populația strămutată din Ucraina pentru a avea acces la cultură. Începând cu 2025, Ucraina va participa pe deplin la subprogramul MEDIA.

Subprogramul Cultura

În 2025, Comisia Europeană va lansa noi apeluri pentru principalele linii de finanțare ale Subprogramului Cultura:

  • Proiecte de cooperare europeană – încurajează cooperarea în proiecte transnaţionale între organizațiile din țările participante la Program, facilitând inovarea, creația transnațională și circulația operelor și a artiștilor. Spre deosebire de 2024, în anul 2025 apelul pentru această linie de finanțare va fi deschis pentru toate cele trei categorii de proiecte, inclusiv pentru cele de mai mare amploare.
  • Circulația operelor literare europene – oferă sprijin pentru traducerea, publicarea, distribuirea și promovarea la nivel european a operelor de ficțiune. Începând cu 2025, va fi eliminată condiția de eligibilitate de minim 2 ani de existență juridică la momentul termenului-limită de depunere a aplicațiilor, în cazul editurilor care vor să acceseze această linie de finanțare.

De asemenea, Comisia Europeană va lansa următoarele apeluri pentru a selecta:

  • trei consorții care să ajute organizațiile, artiștii și profesioniștii culturali ucraineni să facă față consecințelor prezente și viitoare ale războiului, în cooperare cu organizații din alte țări participante la Programul Europa Creativă;
  • un consorțiu de organizații care să gestioneze implementarea mai multor ediții ale Zilei Autorilor Europeni;
  • o organizație (sau un consorțiu de organizații) care a trecut prin procedura UE de evaluare bazată pe piloni (EU pillar-assessed evaluation), care să implementeze acțiunea Culture Moves Europe
  • o organizație (sau un consorțiu de organizații) activ în domeniul patrimoniului cultural; acestei organizații/consorțiu de organizații îi va reveni rolul de a gestiona noul Premiu al UE pentru patrimoniul cultural evreiesc.

Subprogramul MEDIA

În 2025 Programul anual de lucru Europa Creativă menține și reînnoiește acțiunile de finanțare, integrând în același timp ajustări și actualizări cu legislația în vigoare.

Finanțarea se va concentra pe trei direcții, după cum urmează:

  • Conținut
    Conținutul de înaltă calitate, în special cel care vizează coproducțiile privind filmele de ficțiune, serial TV, filmele documentare, filmele de animație, jocurile video și conținutul imersiv.
  • Dezvoltarea afacerilor
    Dezvoltarea afacerilor, inclusiv sprijinul pentru distribuția de film în Europa, întârind competențele și talentele, contribuind astfel la dezvoltarea strategică a industriei de film și la modele inovative de afaceri.
  • Public
    Atragerea unui public larg în Europa, inclusiv prin: strategii de distribuție paneuropene, rețeaua de cinematografe europene, festivaluri de film și dezvoltarea publicului.

Componenta Transsectorială

În 2025, acțiunile de sprijin ale acestei componente se vor axa pe:

  • Laboratorul pentru inovare creativă, pentru proiecte care se adresează mai multor sectoare culturale, inclusiv sectorului audiovizual, cu obiectivul de a găsi soluții la provocări comune precum lumile virtuale, gestionarea drepturilor de proprietate intelectuală, analiza datelor și ecologizarea;
  • Sprijinirea libertății și pluralismului mass-mediei, dar și a parteneriatelor în domeniul jurnalismului privind cele mai bune practici din industrie și responsabilitatea democratică. Va fi, de asemenea, finanțat Comitetul European pentru Servicii Mass-Media, în conformitate cu Regulamentul European privind Libertatea Mass-Mediei.