Raport: Cum pot cultura și artele să promoveze dialogul intercultural în contextul crizei migratorii și a refugiaților?

31 mai 2017

Raportul publicat de Comisia Europeană în luna mai a.c. conține importante resurse teoretice referitoare la dialogul intercultural și la migrație, exemple de proiecte care folosesc artele pentru a contribui la integrarea refugiaților, alături de o analiză a acestor inițiative, precum și o serie de recomandări adresate organizațiilor culturale și decidenților politici de la nivel local, național și european.

Raportul este realizat de un grup de experți naționali desemnați de statele membre UE, care au lucrat prin metoda deschisă de coordonare în cadrul Planului de lucru al Consiliului UE în domeniul culturii 2015-2018 – prioritatea ”Promovarea diversității culturale, a culturii în relațiile externe ale UE și a mobilității”.

Organizațiile și practicienii pot găsi inspirație pentru propriile inițiative printre exemplele prezentate în acest material și sunt invitate să reflecteze mai mult asupra celor mai bune modalități de atingere a rezultatelor și a unui autentic impact durabil în ceea ce privește integrarea refugiaților. Decidenții politici pot folosi acest raport pentru a fundamenta strategii, politici și programe de finanțare coerente și cu impact de durată, care să susțină astfel de inițiative la nivel local, național și european.

În cadrul raportului se regăsesc și două exemple de proiecte la care participă trei organizații din România:

Raportul integral (în limba engleză) este disponibil aici.
Rezumatele raportului în mai multe limbi pot fi descărcate de aici


Credite foto:
Asociația O2G (foto 1, 6-8)
CIOFS Formazione Professionale & partenerii din proiectul NiCER (foto 3-5)