Premiului Uniunii Europene pentru Literatură la a zecea aniversare

24 mai 2018

Casa Istoriei Europene a găzduit în 22 mai 2018 celebrarea celei de-a zecea aniversări a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, eveniment la care a fost prezent și comisarul European pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics.

Finanțat prin intermediul Programului Europa Creativă,
Premiul Uniunii Europene pentru literatură (EUPL) se acordă anual unor autori contemporani de opere de ficțiune, recunoscând talentul literar din toate colțurile Europei.

Pentru a marca această ocazie specială, dar și pentru a celebra diversitatea literaturii europene, multiculturalismului și 10 ani de succes ai Premiului, toți cei care au obținut această distincție au fost invitați să participe la concursul „O poveste europeană: câștigătorii EUPL scriu despre Europa”.

36 de autori dintr-un total de 26 de țări diferite au acceptat această provocare și au creat scurte „povești europene”. Printre aceștia sunt și 2 autori români,
Ioana Pârvulescu și Claudiu Mihail Florian.

Aceste lucrări de ficțiune au fost adunate în European Stories, fiind publicate atât în limbile originale, cât și în versiunea engleză. Publicația este disponibilă în format
PDF și EPUB.

Până pe 21 octombrie 2018 puteți vota opera de ficțiune favorită, accesând această
pagină. Prin tragere la sorți, 10 dintre votanți vor câștiga o excursie la Viena în luna noiembrie, pentru a participa la ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului.

În plus față de votul publicului, concursul de scriere EUPL va fi de asemenea jurizat și de un juriu profesionist alcătuit din personalități remarcabile din domeniul literaturii. Suplimentar, vor fi conferite două alte distincții: o mențiune specială pentru patrimoniul cultural și premiul acordat de deputații din Parlamentul European.