4 edituri din România au câștigat finanțare Europa Creativă

19 octombrie 2018
Astăzi, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a dat publicității rezultatele selecției de proiecte de traduceri literare finanțate în anul 2018.

Ca urmare a apelului EACEA 13/2018, cu termen-limită de depunere în  23 mai 2018, s-au primit 151 de propuneri la nivel european, dintre care 61 vor primi finanțare.

46 dintre propunerile finanțate sunt proiecte cu o durată de cel mult 2 ani, valoarea totală a granturilor alocate acestora fiind de 2.421.506,26 €, iar restul sunt proiecte strategice de 3 ani, cu o alocare de 1.147.236,73 €.

5 edituri din România au depus proiecte cu o durată de cel mult 2 ani, dintre care 4 vor fi finanțate:
  • Editura Minerva – proiectul A Literary Feast in Europe: 10 Contemporary Writers in Romanian Translation
  • Editura Aramis – proiectul Aramis Romania Reads with Europe
  • Editura Darclée – proiectul Women Love with Their Soul: Five EUPL Award-winning Feminine Narrative Voices Speaking about Love, Love Stories and Life
  • Grupul Editorial ART – proiectul Human Saga - Identity and Fusion through European Literature
Țara noastră se situează pe poziția a doua, la egalitate cu Bulgaria, Macedonia și Marea Britanie, ca număr de proiecte de cel mult 2 ani finanțate (4), fiind depășită doar de Serbia (5). Din 32 de țări, România are a doua rată de succes a proiectelor depuse (80%), după cea a Sloveniei (100%).

Totalul granturilor acordate editurilor din România în această rundă de selecție este de 180.180,01 €. 
 
Rezultatele complete ale licitației sunt disponibile pe site-ul EACEA

Programul Europa Creativă finanțează traducerea, publicarea, distribuirea și promovarea la nivel european a operelor de ficțiune cu o valoare literară ridicată, indiferent de genul literar (romane, nuvele, povestiri, piese de teatru, poezii, benzi desenate, cărți de ficțiune pentru copii etc.). 

De la începutul programului și până în prezent, 264 de proiecte editoriale au primit finanțare la nivel european. 

În afară de cele 4 proiecte selectate la această rundă, România figurează cu încă o selecție în 2014, când Grupul Editorial ART a mai primit sprijin pentru traducerea, tipărirea și promovarea unui pachet de 5 opere de ficțiune în cadrul proiectului A Journey through the Literary Europe.
 
Actualizare 22 octombrie:
Comunicat de presă cu rezultatele selecției de proiecte