Un scriitor român va fi recompensat cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2019

15 aprilie 2019

Comisia Europeană a dat publicității lista țărilor din care vor proveni scriitorii recompensați cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) în anul 2019: Austria, Finlanda, Franța, Georgia, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, România, Ucraina și Ungaria.

Premiul se acordă anual, începând cu 2009, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune din fiecare țară participantă la competiție (țările participante sunt selectate anual, prin rotație).


Trei scriitori români au fost recompensați până în prezent cu acest premiu:
Claudiu Mihail Florian (2016) pentru Vârstele jocului. Strada Cetăţii, Ioana Pârvulescu (2013) pentru Viaţa începe vineri și Răzvan Rădulescu (2010) pentru Teodosie cel Mic.

Lista completă a scriitorilor premiați în perioada 2009-2017 este disponibilă 
aici.

Finanțată prin programul Europa Creativă, acestă inițiativă are rolul de a atrage atenția asupra creativității, diversității și bogăției literaturii europene contemporane, de a promova circulația literaturii în Europa și de a spori interesul la nivel naţional pentru opere literare din alte țări europene.


Premiul susține autorii emergenți, care au publicat între 2 și 4 opere de ficțiune. Cărțile propuse pentru premiere trebuie să fi fost publicate cu cel mult 5 ani înainte de decernarea premiului.


Țările din care pot proveni autorii câștigători sunt statele membre ale Uniunii Europene, țările Spațiului Economic European (Norvegia și Islanda) și țările candidate și potențial candidate la UE (Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia).


Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European Booksellers Federation (EBF), European Writers' Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere. Membrii juriilor sunt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante.


Fiecare câștigător primește 5.000 euro și, mai important, beneficiază de promovare și vizibilitate internațională la cele mai importante târguri de carte ale Europei, inclusiv cele de la Frankfurt, Londra și Paris.

Informații complete privind Premiului Uniunii Europene pentru Literatură sunt disponibile pe 
pagina de internet a EUPL.