S-a lansat apelul din 2019 pentru proiecte de cooperare culturală Europa Creativă

02 octombrie 2019

În 2 octombrie 2019, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură a publicat apelul anual pentru proiecte de cooperare (EACEA/32/2019) în cadrul Programului Europa Creativă 2014-2020 – Subprogramul Cultura.

Scopul finanțării
Prin intermediul acestei componente de finanțare se încurajează cooperarea transnațională între organizații precum teatre, muzee, asociații și fundații, centre de cercetare, biblioteci, universități, edituri, galerii de artă, institute și centre culturale, companii din sfera business-ului creativ, autorități publice etc. din cele 41 de țări participante la program.


Eligibilitate
Pot solicita finanțare toți operatorii (organizații neguvernamentale, companii private, instituții publice) care au activitate în sectoarele culturale și creative (inter alia: arhitectura, arhivele, bibliotecile și muzeele, artizanatul artistic, audiovizualul, patrimoniul cultural material și imaterial, designul, muzica, literatura, artele spectacolului, industria editorială, radioul, artele vizuale). Persoanele fizice nu pot depune proiecte în cadrul acestei linii de finanțare.


Organizațiile care vor să fie lider de proiect trebuie să aibă cel puțin doi ani de existență juridică (prevederea nu se aplică și partenerilor din consorțiu).


Categorii de proiect
La această licitație, un operator poate depune un singur proiect la una dintre cele două categorii:

  • proiecte de mai mică amploare (categoria 1): minimum 3 organizații din țări diferite participante la program; grant UE de cel mult 200.000 €, reprezentând 60% din bugetul total eligibil.
  • proiecte de mai mare amploare (categoria 2): minimum 6 organizații din țări diferite participante la program; grant UE de cel mult 2.000.000 €, reprezentând 50% din buget din bugetul total eligibil.


Buget

Apelul are alocat un buget de 48.444.567 €, din care se estimează că vor fi finanțate aproximativ 100 de proiecte. Un procent de circa 40% din bugetul disponibil va fi alocat proiectelor din categoria 1.


Principalele condiții de participare
Acestea sunt prezentate sintetic în secțiunea Linii de finanțare a paginii noastre.

Calendarul apelului
Propunerile de proiecte se depun online la EACEA până în data de 27 noiembrie 2019 (ora 18:00 a României). Rezultatele selecției vor fi disponibile în luna mai 2020, iar în urma contractării, proiectele finanțate trebuie să înceapă în intervalul 1 septembrie – 15 decembrie 2020.

Depunerea proiectelor
Proiectele se trimit online la Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles, structura care gestionează procesul de depunere, evaluare, contractare, monitorizare și raportare. Detalii despre modalitatea de transmitere a proiectelor găsiți aici.

Principalele schimbări față de apelul anterior (2018)

  • A fost prelungit termenul de depunere a proiectelor de la 6 săptămâni în cazul apelului precedent, la 8 săptămâni.
  • A fost redefinit criteriul de eligibilitate a partenerilor, astfel încât doar numărul minim de parteneri eligibili per categorie de proiect (3 parteneri din 3 state participante pentru categoria 1, respectiv 6 parteneri din 6 țări participante pentru categoria 2) trebuie să fie organizații active în sectoarele culturale și creative.
  • În cazul proiectelor care obțin același punctaj, va fi acordată prioritate acelor aplicații care au obținut un scor mai mare la criteriul „Relevanță”. În situația egalității la acest criteriu va fi acordată prioritate acelor aplicații care au obținut un scor mai mare la criteriul „Calitatea conținutului și a activităților”. Dacă egalitatea persistă, prioritate va avea aplicația care a obținut un scor mai mare la criteriul „Calitatea parteneriatului”.
  • Unele intrări din formularul electronic de cerere de finanțare (eForm) și din anexele sale au fost revizuite pentru a fi mai clare.


Resurse pentru dezvoltarea ideilor de proiect

Echipa Biroului Europa Creativă România vă stă la dispoziție cu feedback și consultanță gratuite în procesul de elaborare a propunerilor de proiect. De asemenea, ne puteți contacta pentru a vă sprijini în identificarea de parteneri din alte țări eligibile la program.

Pentru identificarea de parteneri puteți folosi și metodele prezentate de noi aici. În cazul în care doriți să fiți partener în cadrul unui astfel de proiect, vă invităm să parcurgeți și ofertele de parteneriat disponibile până în prezent pe website-ul nostru.

Pentru informații suplimentare ne puteți scrie la adresa cultura@europa-creativa.eu sau ne puteți contacta telefonic la numărul 021 316.60.61 (L-J între 9:00-17:00, V între 9:00-14:30).