Rijeka și Galway – Capitale europene ale culturii 2020

06 ianuarie 2020

De la 1 ianuarie 2020, Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) dețin titlul de Capitale europene ale culturii timp de un an.

Rijeka este primul oraș din Croația care deține acest titlu. Sub sloganul „Portul diversității / Port of Diversity”, programul cultural din Rijeka se concentrează pe teme precum apa, munca și migrația, identitatea orașului, dar și pe o serie de probleme actuale din lume. Festivitățile oficiale de deschidere ale Rijeka 2020 vor avea loc în perioada 1-2 februarie.

Galway este al treilea oraș din Irlanda care deține titlul de Capitală europeană a culturii (după Dublin în 1991 și Cork în 2005). Având motto-ul „Lasă magia să intre / Let the Magic In”, programul cultural al orașului Galway îmbină teme locale referitoare la limbă, peisaj și migrație cu teme  europene și universale relevante. Galway 2020 va începe în februarie 2020, odată cu Imbolc, sărbatoare celtă din calendarul antic precreștin al Irlandei ce are loc în primele două zile ale lunii februarie, celebrând sfârșitul iernii, reîntoarcerea luminii și trezirea la viață a naturii.

Titlul de Capitală europeană a culturii oferă șansa orașelor care îl dețin de a-și crește vizibilitatea la nivel european și mondial, de a se pune pe harta lumii, de a promova turismul durabil și de a-și regândi dezvoltarea prin cultură. Titlul are un impact pe termen lung, nu numai asupra culturii, ci și din punct de vedere social și economic, atât pentru oraș, cât și pentru regiune.

În 2019, Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia) au deținut titlul de Capitale europene ale culturii. După Rijeka și Galway în 2020, viitoarele Capitale europene ale culturii vor fi: Timișoara (România), Elefsina (Grecia) și Novi Sad (Serbia)  în 2021; Esch (Luxemburg) și Kaunas (Lituania) în 2022; Veszprém (Ungaria)  în 2023; și Tartu(Estonia), Bad Ischl (Austria) și Bodø (Norvegia) în 2024.

Mai multe informații privind acțiunea Capitale europene ale culturii sunt disponibile aici.