Zece situri au primit Marca Patrimoniului European

01 aprilie 2020

Comisia Europeană a anunțat ieri, 31 martie a.c., că a decis să recompenseze cu această distincție zece situri care simbolizează idealurile, valorile, istoria și integrarea europene.

Cele zece situri sunt:
   


Marca Patrimoniului European
 
este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie şi cultură ale patrimoniului cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural.

Din 2013 și până în prezent, 48 de situri au primit această distincție, printre acestea aflându-se și Memorialul Sighet (România).

În contextul Marcii Patrimoniului European este utilizată o definiție amplă a „siturilor”. Ea cuprinde: situri naturale, subacvatice, arheologice, industriale sau urbane, monumente, peisaje culturale, locuri comemorative, bunuri și obiecte culturale și patrimoniu imaterial. Pentru toate categoriile, poate fi acoperit și patrimoniul contemporan (care cuprinde siturile construite recent sau cele care au jucat un rol specific în istoria recentă a Europei). În cazul bunurilor și obiectelor culturale, precum și al patrimoniului imaterial, trebuie să existe o legătură cu un spațiu fizic clar identificabil în care se vor desfășura activitățile informative și educative.


Detalii suplimentare sunt disponibile aici.


Sursa foto:
 
Comisia Europeană