Cele mai periclitate 7 situri din Europa în 2020

06 aprilie 2020

În data de 24 martie a.c. Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții au dat publicității lista celor mai periclitate 7 situri din Europa în 2020:


În perioada următoare, experți din partea Europa Nostra și a Institutului Băncii Europene de Investiții, alături de alți parteneri și de organizațiile care au făcut nominalizările, vor vizita cele 7 situri selectate și se vor întâlni cu decidenții-cheie. Echipele pluridisciplinare vor oferi recomandări tehnice, vor identifica posibile surse de finanțare și vor mobiliza sprijin pentru salvarea acestor repere culturale. De asemenea, specialiștii vor formula planuri fezabile de acțiuni pentru siturile listate.

Programul „
Cele mai periclitate 7 situri” a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, cu sprijinul Institutului Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator. Programul nu oferă finanțare, scopul său fiind de a servi drept catalizator pentru acțiune și de a promova puterea exemplului. Inițiativa beneficiază de sprijinul Programului Europa Creativă. Până în prezent au fost publicate liste ale „Celor mai periclitate 7 situri” în 201320142016 și 2018

Din România au fost selectate 3 situri: peisajul cultural minier de la Roșia Montană (în 2013), bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și din nordul Olteniei (în 2014) și Cazinoul din Constanța (în 2018).

Apelul pentru nominalizările aferente ediției 2021 va fi publicat în iunie 2020.

Informații suplimentare sunt disponibile pe pagina Europa Nostra


Sursa foto: flickr Europa Nostra