66 de proiecte Europa Creativă din domeniul muzicii

05 august 2020

În iulie 2020, Comisia Europeană a publicat o broșură în care sunt prezentate proiecte din domeniul muzicii cofinanțate prin programul Europa Creativă 2014-2020. 

Muzica este foarte bine reprezentată printre domeniile sprijinite de  acest program, astfel că între exemplele incluse în publicația de față se regăsesc proiecte selectate în cadrul mai multor apeluri: proiecte de cooperare europeană, rețele europene, platforme europene, sprijin pentru integrarea refugiaților etc.

Broșura include 66 de proiecte din domeniile muzică clasică, operă, muzică contemporană, pop – rock – muzică electronică,  world music și muzică tradițională, tineret, egalitate de gen și incluziune socială și altele. Aceasta poate reprezenta o resurse utilă pentru organizațiile care doresc să construiască parteneriate sau să dezvolte un proiect pentru Europa Creativă, Subprogramul Cultura.

Muzica reprezintă un pilon important al culturii europene și este, probabil, sectorul cultural și creativ cu cea mai mare audiență. De asemenea, este o componentă esențială a diversității culturale a Europei și are puterea de a genera schimbări pozitive în societate. Muzica are o importanță economică mare: sectorul, bazat pe întreprinderile mici și mijlocii, angajează mai multe persoane decât industria cinematografică și generează peste 25 de miliarde de euro anual.

În ultimul deceniu, sectorul muzical european a fost puternic influențat de schimbarea digitală și de concurența sporită a principalilor actori globali, în special din SUA și Marea Britanie. A trecut printr-o criză severă care a dus la schimbări fundamentale în modul în care muzica este creată, produsă, distribuită, consumată și monetizată. Industria muzicală este într-o continuă adaptare (noi modele de afaceri, noi modalități de comunicare și interacțiune, cu publicul, deschizând astfel calea către alte industrii de conținut. Cu toate acestea, există în continuare provocări importante, de exemplu, repartizarea veniturilor și remunerarea corectă a artiștilor în acest nou mediu digital.

Pentru a sprijini acest sector, Comisia Europeană a prevăzut în cadrul programului Europa Creativă o acțiune specială, Music Moves Europe (Muzica Mișcă Europa), însă proiectele selectate în cadrul acesteia nu sunt prezentate în broșura de față.