Forumul „Finanțări pentru cultură și conectare internațională”, la Timișoara

Forumul „Finanțări pentru cultură și conectare internațională”, la Timișoara

Între 30-31 octombrie, la Timișoara, va avea loc conferința Forumul Finanțări pentru cultură și conectare internațională.  Evenimentul își propune să contribuie la creșterea capacității operatorilor culturali de a dezvolta idei de proiecte viabile și sustenabile, să susțină profesionalizarea și inovația în finanțarea publică pentru cultură, în context european.

Evenimentul va avea loc la Faber (Splaiul Peneș Curcanul nr. 4-5) și Cinema Victoria (Strada Ciprian Porumbescu nr. 2) și este organizat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, împreună cu Biroul Europa Creativă România, din cadrul Unității de Management a Proiectului - Ministerul Culturii.

Timp de două zile participanții se vor familiariza cu proiectele de cooperare Europa Creativă în care sunt implicate organizații din România și vor afla detalii despre finanțări disponibile la nivel european pentru operatorii din sectoarele culturale și creative, organizații și persoane fizice. De asemenea, vor fi aduse în discuție cele mai importante demersuri de politică publică la nivel național și local și modul în care acestea influențează practicile de finanțare și statutul practicienilor culturali. Vor fi prezentate și dezbătute abordări de creștere a capacității actorilor culturali și contribuția acestora la relațiile culturale internaționale și diplomația culturală.

 „În 2023 ne uităm la practicile de finanțare publică inovatoare și la contextul creat de Programul cultural național «Timișoara - Capitală Europeană a Culturii», în special la dimensiunea europeană a colaborărilor, parteneriatelor și programelor de creștere de capacități pentru profesioniști și organizații”, a spus Raluca Iacob, Coordonatoare Power Station și monitorizare-evaluare rezultate și impact Timișoara 2023.

Evenimentul își propune să aducă împreună operatori culturali, experți, reprezentanți ai unor autorități publice și instituții naționale și internaționale, oferind organizațiilor culturale resurse utile dezvoltării, recomandări aplicate și exemple de bune practici, care pot fi utilizate pentru o dezvoltare organizațională strategică”, a adăugat Sorin Enuș, Europa Creativă.

Vor susține prezentări reprezentanți ai unor organizații și instituții de cultură, alături de cei ai Ministerului Culturii - Unitatea de Management a Proiectului, Biroul Europa Creativă, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Punctul Național de Contact pentru Noul Bauhaus European, Punctul de contact Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori România. La dezbaterea cu tema Relații internaționale prin mobilități și cooperare culturală vor vorbi reprezentați ai Veszprem Balaton Capitală Europeană a Culturii 2023, Elefsina Capitală Europeană a Culturii 2023, Institutului Cultural Român și Primăriei Municipiului Timișoara. De asemenea, vom afla despre tendințe în sprijinirea dezvoltării capacității actorilor culturali prin programe dedicate de finanțare și formare profesională alături de colegi din rețeaua europeană On the Move, Rețeaua Europeană a Centrelor Culturale și Institutul Goethe România.

Programul complet al evenimentului este disponibil aici.

Dacă și tu vrei să participi, înscrie-te, prin completarea acestui formular online până vineri, 27 octombrie.

Evenimentul face parte din programul Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și implementată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Biroul Europa Creativă România promovează Programul Europa Creativă la nivel național, acordă asistență tehnică gratuită operatorilor care vor să acceseze această finanțare, contribuie la identificarea de parteneri europeni pentru cooperare și promovează proiectele finanțate. BEC România este găzduit de Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii și face parte din rețeaua Birourilor Europa Creativă din țările participante la acest program.