Acțiuni speciale

Premiile Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural / Premiile Europa Nostra contribuie la o mai puternică recunoaștere publică a patrimoniului cultural ca resursă strategică pentru societatea, economia și mediul Europei. Recompensează inițiative remarcabile în numeroase sfere ale patrimoniului cultural european. În 2013, Europa Nostra a lansat programul Cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu prin care identifică monumente și situri din Europa aflate în pericol de distrugere și mobilizează parteneri publici și privați, la nivel local, național și European, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea.
Lista inițiativelor din România recompensate cu Premiile Europa Nostra este disponibilă aici.

Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană este decernat o dată la 2 ani pentru a evidenția excelența în domeniul creativității arhitecturale din întreaga Europă. Premiul Young Talent Architecture (YTAA) recompensează cele mai bune proiecte de absolvire realizate de școlile europene de arhitectură, urbanism și design peisagistic.

Premiul Uniunii Europene pentru literatură recompensează scriitorii europeni emergenți, susține financiar traducerea operelor acestora și promovează diversitatea și excelența în domeniul literaturii.
Mai multe informații despre autorii români laureați ai acestui premiu sunt disponibile aici.

Premiile Uniunii Europene pentru muzică contemporană se acordă artiștilor emergenți din întreaga Europă, ca recunoaștere a succesului lor internațional.
Găsiți aici lista artiștilor români recompensați cu acest premiu.

Marca patrimoniului european se atribuie siturilor cu o valoare simbolică și un rol semnificativ în istoria și cultura Europei și/sau construcția Uniunii Europene.
Lista siturilor din România recompensate cu această distincție este disponibilă aici.

Capitalele europene ale culturii evidențiază bogăția și diversitatea culturală a Europei. Inițiativa are ca scop creșterea sentimentului de apartenență al cetățenilor la o zonă culturală comună și promovarea contribuției culturii la dezvoltarea pe termen lung a orașelor.
Aici găsiți mai multe informații despre orașele din România desemnate Capitale europene ale culturii.