Cultura în dezvoltarea regiunilor și orașelor

25 octombrie 2017

Proiectul Culture for Cities and Regions, finanțat prin Programul Europa Creativă și implementat de KEA și EUROCITIES în parteneriat cu ERRIN, s-a încheiat în cursul lunii octombrie 2017.

Proiectul și-a propus să sprijine regiunile și orașele pentru ca acestea să investească într-un mod benefic și inteligent în cultură.  De cele mai multe ori prezența și creșterea înregistrată de industriile culturale și creative constituie un motor de dezvoltare economică pentru un oraș sau o regiune. Arta și cultura îmbunătățesc dialogul intercultural, favorizează coeziunea socială și generează inovație la nivel social.

Unul dintre principalele rezultate ale proiectului este o bază de date cu studii de caz ale unor orașe și regiuni care au realizat cu succes investiții strategice în cultură. Această inventariere a bunelor practici este menită să eficientizeze investițiile în cultură ale orașelor și regiunilor, venind în sprijinul decidenților și specialiștilor care elaborează politicile publice.

Catalogul practicilor inventariate este disponibil pe websiteul proiectului și include 70 de studii de caz care ilustrează practici din următoarele categorii:

  • Patrimoniul cultural ca motor de dezvoltare economică și incluziune socială
  • Industriile culturale și creative ca stimul pentru regenerarea urbană și revitalizare economică
  • Cultura pentru incluziune socială, inovare socială și dialog intercultural.